Vols aventurar-te en un viatge a Moçambic per ajudar en la recerca d'una vacuna contra la malària? T'agradaria capbussar-te al mar per ajudar a protegir un peix en perill d'extinció o posar-te la bata, la còfia i les ulleres per fer recerca en un laboratori on s'investiga la nanotecnologia? Acompanya la Laura i en Joan en aquestes i altres recerques.

En aquest web trobaràs contes i exercicis interactius amb els quals podràs conèixer la recerca que es fa a Catalunya, per què serveix i esbrinar si en el futur vols convertir-te en científic.

Si prefereixes llegir aquests contes en paper, els pots trobar a les escoles, biblioteques públiques i aules hospitalàries de Catalunya.

Filtrar els contes:


Maleta pedagògica
Activitats interactives
Amb servei de contacontes
Activitats en angles
Veure's tots
mètode científic
conte 20conte 22
Astronomia
With activities in English!

L'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya convoca a la Laura i en Joan per participar en una recerca on s'havien de localitzar exoplanetes, és a dir, planetes de fora del sistema solar, i així poder llançar una sonda espacial per investigar els que havien descobert.
conte 20conte 20
Enginyeria
With activities in English!

Mitjançant les matemàtiques i l’enginyeria, la Laura i en Joan ajudaran a prevenir desperfectes en cas d’inundacions a tres rius d’Europa: l’Elba, el Po i el Llobregat. La recerca es du a terme al CIMNE, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria.
conte 20conte 20
Biomedicina
With activities in English!

L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona necessita l'ajuda de la Laura i en Joan per investigar sobre la malaltia del càncer amb mosques de la fruita, amb l'objectiu de saber com s'estenen les cèl·lules malignes a altres parts del cos.
conte 19conte 19
Aqüicultura
With activities in English!

La Laura i en Joan es desplacen a les illes Medes per atrapar un mero, espècie en greu perill d'extinció. Des de la Xarxa de Referència d'R+D en Aqüicultura tenien la hipòtesi que, si aconseguien reproduir el mero, el podrien reintroduir.
conte 2conte 2
Química orgànica
With activities in English!

La Laura i en Joan s' incorporen al grup de recerca de l'Institut Català d'Investigació Química, a Tarragona, per aconseguir imitar la molècula d'un fong que pot tenir propietats adients per curar un tipus de càncer.
conte 3conte 3
Lingüística aplicada
With activities in English!

L'Institut Universitari de Lingüística Aplicada convoca la Laura i en Joan per col·laborar en el disseny d'una eina informàtica que permeti estudiar els subjectes dels titulars dels diaris i així esbrinar si s'estan deshumanitzant.
conte 4conte 4
Tecnología científica

La Laura i en Joan participen en una recerca que utilitza la llum del sincrotró ALBA, milions de vegades més intensa que la llum del Sol, i veuran les fascinants aplicacions de l'accelerador de partícules ubicat a Cerdanyola del Vallès.
conte 5conte 5
Arqueologia de la guerra

La Laura i en Joan faran una recerca d'arqueologia sobre la guerra civil espanyola i aniran fins al camp d'aviació republicà dels Monjos, a l'Alt Penedès, on podran ajudar un grup de recerca de la Universitat de Barcelona.
conte 6conte 6
Macroeconomia

Una recerca en economia porta la Laura i en Joan fins a Brussel·les, on conjuntament amb el Centre de Recerca en Economia Internacional investigaran els factors que van provocar la bombolla immobiliaria.
conte 7conte 7
Tecnologies de la producció

La Laura i en Joan s'uneixen al conjunt de grups de recerca de la Xarxa de Referència en Tècniques Avançades de la Producció per dissenyar un sistema que millori les condicions de feina dels treballadors d'una fàbrica de coure.
conte 8conte 8
Immunologia del transplantament

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge demana a la Laura i en Joan de participar en una recerca molt important: reduir el rebuig que generen els trasplantaments de ronyó mitjançant els mecanismes del propi cos.
conte 9conte 9
Fotònica
With activities in English!

Gràcies a l'ICFO (Institut de Ciències Fotòniques), la Laura i en Joan poden observar com els investigadors parteixen de coneixements sobre els vegetals per millorar l'aprofitament energètic de les plaques solars.
Conta contes Conta Contes
conte 10conte 10
Tecnologia agroalimentària

El Centre de noves tecnologies i processos alimentaris (CENTA) convoca la Laura i en Joan a Monells, un petit poble del Baix Empordà. Allí ajuden els investigadors a millorar els mètodes de conservació de les ostres...
conte 11conte 11
Neurobiologia

El Centre de Regulació Genòmica necessita la col·laboració de la Laura i en Joan per fer recerca sobre la pèrdua de memòria. Veuen com tota la seva feina representa una pas més per alleujar els símptomes de l'Alzheimer.
conte 12conte 12
Nanotecnologia

La secció de nanotecnologia del Parc Científic de Barcelona demana ajuda a la Laura i a en Joan per a que els ajudin a investigar sobre nanocàpsules que evitin els efectes secundaris dels medicaments.
Conta contes Conta Contes
conte 13conte 13
Biologia de conservació

Els dos protagonistes participen en la recerca que desenvolupa el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Amb els investigadors, observen en el seu entorn natural una espècie d'esparvers que està en perill d'extinció.
conte 14conte 14
Paleontologia

A Fumanyà, a la comarca del Berguedà, és on l'Institut Català de Paleontologia desenvolupa la seva recerca sobre el pas dels dinosaures per Catalunya. La Laura i en Joan, col·laboren fent fotografies per desprès analitzar-les.
conte 15conte 15
Arqueologia
With activities in English!

La Laura i en Joan aprofundeixen en el camp de l'arqueologia per terres de Lleida. Amb els seus poders màgics, ajuden els investigadors en una excavació d'un antic poble iber, anomenat ilerget.
Conta contes Conta Contes
conte 16conte 16
Biologia

La història que narra aquest conte porta els dos protagonistes fins el fons del mar, a les Illes Medes. En col·laboració amb l'Institut de Ciències del Mar, la Laura i en Joan s'endinsen en el camp de la biologia marina.
conte 1conte 1
Pedagogia

Aquest conte porta la Laura i en Joan a col·laborar amb un equip universitari d'investigació pedagògica. Per fer-ho, ajuden a analitzar l'aplicació de la pissarra digital a una escola de primària a Tarragona.
conte 1conte 1
Informàtica

En aquest conte, La Laura i en Joan col·laboren amb els informàtics del superordinador MareNostrum. Amb la resta de l'equip, aconsegueixen recollir dades per contrarestar un atac de pirates informàtics.
conte 1conte 1
Medicina

La Laura i en Joan s'endinsen en la recerca en medicina, un camp que els permet viatjar fins Moçambic. Allí, ajuden el personal investigador de l'IDIBAPS que està treballant en una vacuna contra la malària.
Secretaria d'Universitats i Recerca
Necessites un navegador totalment compatible amb html5, es a dir, evita Internet Explorer 9 i anteriors.
Contacte: sprogrames.sur@gencat.cat