Et presentem el joc interactiu basat en el conte La Laura i en Joan en marxa contra el canvi climàtic. Entra-hi i esdevindràs protagonista d'una apassionant recerca climàtica amb molts enigmes i sorpreses.

Ja has llegit el conte? Et recomanem que ho facis: t’ajudarà a prendre decisions durant el joc. Si no el tens, el pots descarregar aquí:

Un cop premis la fletxa, començarà el joc: mou-te lliurement pels diferents escenaris i realitza les activitats que hi trobaràs. No totes les activitats seran accessibles d’entrada, de vegades et caldrà haver-ne superat una altra prèviament per poder-hi entrar.

Et recomanem que tinguis a mà paper i llapis, els necessitaràs.

A punt? Doncs endavant!

Som a Tarragona l'any 2132. Els nostres pares ens han demanat que plantéssim unes plantes noves al jardí. Mentre cavem i movem la terra, de cop, veiem un objecte estrany. És una càpsula del temps.

Càpsula del temps

Càpsula del temps
Codi QR
Què hi ha a la càpsula?

Saps que pots consultar molta informació sobre el mar que ens envolta? Temperatura, vent, nivell del mar… Clica al següent mapa interactiu i submergeix-te en un mar de dades!

Per obrir la càpsula i descobrir el que s'hi amaga has d’introduir un codi de 6 lletres i números. L'aconseguiràs resolent altres activitats, torna quan el sàpigues!

La càpsula s'ha obert i has descobert el que s'hi amaga.
La teva recerca ha estat tot un èxit.

Els nostres pares tenen un mòbil antic guardat. Amb una mica de sort encara funcionarà i podrem llegir el QR per esbrinar què hem de fer per poder obrir la càpsula.

Utilitza el mòbil per llegir el codi QR

L’any 2022 la humanitat s’enfronta a un gran repte, el Canvi Climàtic. La temperatura de la Terra augmenta amenaçant les condicions en les quals viuen les plantes, els animals i les persones que l’habiten. La comunitat científica ja ha establert que aquest augment de temperatura és inevitable i insisteixen que ara és molt important saber com serà de gran aquest augment. Per això, molts equips científics, com els del C3-URV de Tarragona, estudien, per una banda, les causes del canvi climàtic i com suavitzar-les i, per altra, l’evolució del clima.

Per fer-ho, analitzen dades molt variades, com ara les temperatures, les pluges, el nivell del mar o les onades.

També és de vital importància estudiar com afectarà aquesta pujada de la temperatura a les espècies de plantes i animals que viuen en els nostres ecosistemes. Troba totes aquestes dades per descobrir quin serà l’augment de la temperatura a la Terra a causa del Canvi Climàtic i poder llegir l’important missatge que conté la càpsula.Continua per trobar més dades

Causes del canvi climàtic

S'ha desbloquejat l’ordinador de l’escenari: C3-URV

La llum del Sol (també anomenada radiació solar) arriba a la Terra i rebota contra la seva superfície. Part d’aquesta llum tornarà a sortir cap a l’espai, però una altra quedarà retinguda a dins de l’atmosfera terrestre en forma de radiació infraroja. Això fa que la temperatura a la superfície sigui prou agradable perquè hi visquem els éssers vius. Arrossega aquestes radiacions al mapa per identificar-les.

Els responsables de retenir part de la llum del Sol a l’atmosfera terrestre són els gasos amb efecte d’hivernacle. S’acumulen a l’atmosfera i formen una mena de pantalla que no deixa que part de la llum surti, fent que la temperatura augmenti. Durant les últimes dècades, les activitats humanes, com ara la fabricació industrial o el transport, estan fent que hi hagi molta més quantitat d’aquests gasos a la nostra atmosfera. Això està fent que l’efecte hivernacle d’aquests gasos sigui cada cop més gran, fent que la temperatura pugi de forma descontrolada. Identifica aquests gasos arrossegant-los al mapa.

Part de la llum que ens arriba del Sol és perjudicial per als éssers vius. A l’atmosfera terrestre existeix un gas que forma una capa que ens protegeix d’aquesta llum. Arrossega'l al mapa per identificar-lo.Per cert, un dels gasos amb efecte hivernacle també és molt perjudicial per a la capa d’ozó.
De fet, actualment el seu ús està prohibit. És el CFC.

Les temperatures càlides extremes, la desaparició de les estacions, els canvis en la vegetació i la mala conservació de la massa forestal, afavoreixen l’aparició d’un tipus d’incendis molt violents. Aquests incendis aprofiten que l’atmosfera està més calenta i alliberen tanta energia que poden modificar les condicions atmosfèriques del seu entorn fins a generar "tempestes de foc". Arrossega-les al mapa.

Bona feina! Ja tens tots els escenaris alliberats, accedeix-hi per tal de trobar el codi secret que permet obrir la càpsula del temps.

Accedeix al menú d'escenaris.

Encara no pots accedir a aquest apartat.
Torna més tard.

S'ha desbloquejat l’ordinador de l’escenari: C3-URV

Arrossega les peces del puzle i ordena-les per formar el mapa del Delta de l'Ebre.

Ordinadors C3-URV

Els ordinadors del C3-URV ens permetran estudiar la temperatura global i el nivell del mar a Tarragona.

Has aconseguit el tercer i quart caràcters del codi que obre la càpsula del temps: om

Anàlisi de la temperatura global
Arrossega els elements de l’esquerra sobre el lloc corresponent de la gràfica:

Anàlisi de la temperatura global
Genial, ara respon les preguntes:

Eix Y: Variació de
temperatura global (ºC)
Eix X: Any
Ha de ser un número de 4 xifres.
Ha de ser un número de 4 xifres.
Ha de ser un número amb un decimal separat per una coma.

Molt bé!
Només des de l’any 2000 la temperatura global del planeta ja ha pujat mig grau! Un cop analitzada la temperatura, és important saber per què està passant això. Què és el que fa que les temperatures pugin? Segueix amb la recerca!

Continua per trobar més dades

Encara no pots accedir a aquesta pantalla d'ordinador.
Torna més tard.

La geografia ens serveix per descriure la superfície de la Terra. Però va molt més enllà dels mapes! També l’emprem per explicar les relacions entre l’ésser humà i el medi físic. De fet, una de les conseqüències més desastroses que pot tenir el Canvi Climàtic causat per la humanitat, és la regressió de la línia de la costa. Ordena els mapes per esbrinar com aquest fenomen pot afectar el Delta.

L’augment del nivell del mar degut a l’escalfament del planeta i el fet que les tempestes (tot i ser menys freqüents) cada cop siguin més intenses fan que la costa cada cop pateixi més els impactes del Canvi. Has aconseguit el tercer i quart caràcters del codi que obre la càpsula del temps: om.

 • Menys risc d'inundació
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • Més risc d'inundació

Boia i satèl·lit

Has aconseguit el cinquè i sisè caràcters del codi que obre la càpsula del temps: a5

Encara no pots accedir a la boia.
Torna més tard.

Els ordinadors del personal investigador tradueixen els senyals rebuts en els moviments de la boia. L’equip de recerca del C3-URV recull dades de les platges de Tarragona des de fa 15 anys. A causa d'un error informàtic ara mateix no es poden recollir dades automàtiques. Una càmera instal·lada davant de la boia et servirà per ajudar l'equip a completar el recull de dades de forma manual.


Ajuda l'equip a completar el recull de dades

Observa els moviments i apunta el nombre de cops en què les onades superen un metre d’alçada.
Encara falten 3 seqüències per completar els 15 anys de mesures.

Genial!
Has aconseguit el cinquè i sisè caràcters del codi que obre la càpsula del temps:

a5

Comença

S’ha produït un error i el senyal de la boia marina que estudia les onades no està arribant als ordinadors del C3-URV (Centre de Recerca sobre Canvi Climàtic de la URV). Estem rebent part del codi de forma acústica, però cal desxifrar-lo sense ajuda dels ordinadors. Per fer-ho escriu 1 quan el so és llarg i 0 quan el so és curt. Compte! La seqüència s’ha d’escriure des del principi!

Molt bé! El codi a interpretar està en 0 i 1s perquè aquest és el llenguatge en què parlen els ordinadors. S’anomena llenguatge binari. Selecciona la lletra corresponent a la seqüència obtinguda: 01010100

Alfabet en binari (ASCII)

 • A 01000001
 • B 01000010
 • C 01000011
 • D 01000100
 • E 01000101
 • F 01000110
 • G 01000111
 • H 01001000
 • I 01001001
 • J 01001010
 • K 01001011
 • L 01001100
 • M 01001101
 • N 01001110
 • O 01001111
 • P 01010000
 • O 01010001
 • S 01010011
 • T 01010100
 • U 01010101
 • V 01010110
 • W 01010111
 • X 01011000
 • Y 01011001
 • Z 01011010
 • R 01010010

Molt bé!
El codi correspon a la lletra T de temperatura. Precisament les dades de temperatura global del planeta són bàsiques per poder estudiar l’escalfament global. Continua la teva recerca i estudia-les.

Continua per trobar més dades

Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya. El 1983 va ser declarat Parc Natural com a mesura per protegir la fauna i flora, així com la seva geografia. També és una zona que aprofitem les persones per conrear arròs, cultivar musclos i altres activitats. Malauradament, es troba en perill, en part, a causa dels efectes del canvi climàtic.

Has aconseguit els dos primers caràcters del codi: 1c

Identifica com afectarà el canvi climàtic a la biodiversitat, als oficis i als conreus o explotacions arrossegant les causes amb els efectes corresponents:

Repte superat! Has relacionat correctament les causes i els efectes que tindrà el canvi climàtic al Delta de l’Ebre. * Completa l'altre repte de l'escenari per tal d'aconseguir una part del codi que et permetrà obrir la càpsula del temps. * Has aconseguit els dos primers caràcters del codi que et permetran obrir la càpsula del temps: 1c

Relaciona l’ésser viu amb l’hàbitat del Delta on el podem trobar, arrossegant-lo a la casella corresponent:

És molt important que cuidem la diversitat del Delta. Els canvis en les condicions, com ara temperatures més altes, aigües més salades, temporals forts, o les activitats humanes (com els cultius o l’alliberament d’espècies invasores) poden trencar l’equilibri en què viuen i fer-les desaparèixer. * Completa l'altre repte de l'escenari per tal d'aconseguir una part del codi que et permetrà obrir la càpsula del temps. * Has aconseguit els dos primers caràcters del codi que et permetran obrir la càpsula del temps: 1c